דקים ועדינים הם היחסים בתוך משפחה. ללא קשר למספר הנפשות בה, היחסים הפנימיים תמיד טעונים. נדרשת מתינות ונדרש איפוק ובעיקר – הכרחית הבנה והתחשבות, יכולת לגלות גמישות, ויותר מכל – להתפשר. משפחות רבות יודעות ומסוגלות ליישב מחלוקות וליישר הדורים בכוחות עצמן, אבל לא מעט משפחות זקוקות להתערבות חיצונית. טיפול משפחתי הוא המסגרת המאפשרת למשפחות לערוך תיקון; להתוודע אל מוקדי החולשה, לחזק את החוליות הרופפות, החלשות, להשיב את האיזון שהופר על כנו.
טיפול משפחתי נעשה על ידי מומחים שהוכשרו להעניק טיפול זה. שיטות שונות, אשר לפעמים די באחת מהן ולפעמים נדרש שילוב בניהן, מאפשרות למשפחות להשתתף במעין סדנה טיפולית, אשר הצלחתה נגזרת ונובעת מהרצון של המשתתפים לתרום להצלחה.
טיפול משפחתי מחייב גיוס משאבי קשב וריכוז לא מבוטלים. הנכונות להיפתח ולהיחשף והעדר חשש ורתיעה מנגיעה בפצעי הנפש הם תנאי הכרחי ליעילותו של טיפול משפחתי ולתועלתו.
במהלך טיפול משפחתי עשויים לצוץ ולצוף כעסים וטינות. מסגרת של טיפול משפחתי יכולה להיהפך לזירה של ניהול חשבונות ולא אחת אף לחיסולם. מי שאמור לשמור ולהקפיד על קיומה של מסגרת הטיפול ולהבטיח שהיא לא תיהפך לשוק של ויכוח ותגרנות שאינם מובילים לשום מקום למעט למקום ללא מוצא הוא המטפל, המנחה.
משפחות שחוו טיפול משפחתי הועשרו במהלכו בתובנות וקיבלו כלים להתמודדות עצמית עם מצבים שונים ומשתנים וליכולת להגיב עליהם תגובה מאוזנת, מושכלת. משפחות שעברו טיפול משפחתי ורכשו יכולת לטפל בעצמן במצבי משבר מפיקות תועלת זמן רק לאחר סיום הטיפול.
זמינותם ונגישותם של מטפלים רבים העוסקים בתחום טיפול משפחתי מאפשרים למשפחות הנזקקות לטיפול להתחיל אותו לאלתר ולא לדחות אותו עד "שירווח". לא אחת – גורם הזמן הוא החשוב שבגורמים. דחייה ממושכת או אף הימנעות מהליכה אל טיפול משפחתי עלולות להתברר כטעות מרה. אל תחששו מהליכה אל טיפול משפחתי, ודאי לא כאשר הוא בבחינת עזרה-ראשונה נפשית!